sieraden maken opleiding ambacht in beeld polijsten ring
goudsmid ambacht in beeld opleiding ambachtelijk ondernemen vakmanschap
goudsmid ambacht in beeld vijlen sieraad maken vakmanschap VMBO

De goudsmid

Geduld, precisie en inzicht vormen de essentiële bouwstenen voor een goede goudsmid. Maar daarnaast kent de vervaardiging van sieraden nog vele andere facetten. Ten eerste beheerst een goudsmid allerlei technieken om een draagbaar en passend sieraad te maken. Daarnaast is kennis van materialen en edelstenen van groot belang.

Er zit duidelijk verschil in de restauratie goudsmid, nieuw werk goudsmid en de ontwerper. Vooral de ontwerper maakt tegenwoordig veel gebruik van de allernieuwste 3d technieken om tot een mooi design te komen, hoewel er ook nog veel met de hand wordt getekend. Door deze nieuwe ontwikkelingen zit een goudsmid meer en meer achter de computer. 

Verder is er soms verwarring over het verschil tussen een goud- en zilversmid. Toch is er een duidelijk verschil. Als zilversmid (ver)werk je gebruiksvoorwerpen en als goudsmid repareer, restaureer, ontwerp en vervaardig je sieraden. De verwarring zit hem in het gebruik van het materiaal. Hier is dan ook geen verschil in. Beide vaklieden kunnen met allerlei soorten materialen werken en hebben de kennis om dit te bewerken. Dus zowel goud als zilver.

De ondernemer

Veel goudsmeden hebben geen kant en klare sieraden voor de verkoop, werken vanuit een atelier aan huis en ontwerpen sieraden op aanvraag. Iedere goudsmid heeft hierdoor zijn eigen stijl en handschrift, en trekt zodoende zijn of haar eigen publiek. Ook de locatie van de onderneming heeft hier effect op. Promotie gaat meestal middels een website, social media en mond-tot-mond reclame.

Er zijn ook goudsmeden die reparaties verrichten voor andere juweliers. Dergelijke vaklieden zijn vaak meer afgescheiden van de consument, werken snel en hebben meestal meer techniek in huis dan de ontwerp en nieuw werk goudsmid die direct voor zijn of haar klanten sieraden maakt. Deze laatsten zijn creatiever en hierin ook zichtbaarder voor het publiek. De laatste 20 jaar zie je steeds meer goudsmeden met een winkel, gevestigd in centra van dorpen en steden.

De opleidingen

De Vakschool in Schoonhoven is dé opleiding om de basis te leggen voor het vak van goud-, of zilversmid. Schoonhoven wordt daarom ook wel de Zilverstad genoemd. Veel leerlingen kiezen ervoor om er op kamers te gaan. De stad is hier dan ook goed op ingesteld.

Toon je interesse in een opleiding op de Vakschool Schoonhoven? Dan kies je er duidelijk voor om met je handen te werken en 'het vak' in te willen. Creativiteit, vakmanschap en zelfstandigheid zijn de kernwoorden voor alle opleidingen die worden aangeboden op de Vakschool in Schoonhoven.

Kijk voor andere ambachten informatie:

SLAGER   _     MEUBEL RESTAURATEUR