De meubelrestaurator

Het herstellen van antieke meubels en meubelrestauratie is waar een meubelrestaurator zich over het algemeen mee bezig houdt. Bijvoorbeeld een zwaar antieke kast die er armetierig uitziet, weer opknappen zodat deze weer minstens dertig jaar mee kan. Daarbij gaat het niet alleen om hoe een meubel eruit ziet, maar ook of deze functioneel is. Daar komt uiteraard veel vakkennis bij kijken over bepaalde (historische) stijlen, technieken en producten die voor meubels worden en werden gebruikt. Daarnaast heb je als meubelrestaurator een informatieve rol om aan mensen en met name volgende generaties de schoonheid van antiek te laten zien. Om dat te bereiken heb je een bepaalde bevlogenheid voor het vak nodig. Je moet kwaliteit van meubels kunnen zien.

De ondernemer

Vroeger deed de meubelmaker ook de restauratie, maar dat is tegenwoordig niet meer mogelijk. Een meubelmaker gebruikt tegenwoordig namelijk vernieuwde technieken die niet kunnen worden toegepast op antiek. Denk bijvoorbeeld aan een keuken waarbij alle frontjes precies hetzelfde moeten zijn. Dit kan veel beter automatisch worden gedaan. De technieken die een meubelrestaurator nodig heeft, zijn hierdoor vandaag de dag anders dan die van de meubelmaker. De meubelrestaurator is wat dat betreft een vrij nieuw ambacht onder ondernemers. Het runnen van een bedrijf geeft wel een extra dimensie aan het vak van meubelrestaurator. Bijvoorbeeld het klantcontact. Het geeft meubelrestauratoren veel voldoening wanneer klanten mooie verhalen en herinneringen over een bepaald meubelstuk vertellen. Iemand ontroerd van blijdschap zien wanneer ze een hun gerestaureerde meubelstuk voor het eerst zien, geeft een onbetaalbaar goed gevoel. Omdat er binnen deze sector weinig banen beschikbaar zijn, beginnen veel afgestudeerden voor zichzelf.

De opleidingen

Zoals ondernemers het zelf vaak noemen is het vak van een meubelrestaurator een soort liefdewerk oud papier. Met andere woorden, je doet het niet voor het geld maar echt voor een bepaalde passie voor het vak. Wees hiervan bewust bij de studiekeuze. 

Zie voor meer informatie op onze website:

GOUDSMID - SLAGER