Vakman slager Ambacht in Beeld
Ambacht in Beeld slagers vakmanschap

De Slager

Heel vroeger was de slager ook een slachter, maar dat is slechts bij enkelingen nog het geval. Een ambachtelijke slager vervult tegenwoordig namelijk zoveel andere rollen! Een slager bereidt niet alleen vlees, maar bijvoorbeeld ook soepen, salades, sauzen en hapjes. Verschillende werknemers bij een slagerij zijn bijvoorbeeld de productiemedewerker, winkelmedewerker, traiteur, winkelslager, chef en ondernemer. Leuk weetje overigens is dat er tegenwoordig meer vrouwen in deze sector werken dan mannen.

Daarnaast heeft een vakman binnen deze branche een belangrijke rol als adviseur op het gebied van voeding en gezondheid. De slager geeft advies over hoe een bepaald product het best bereid kan worden, maar vertelt ook meer over vet- en zoutgehalten in vlees. Een waardevolle toevoegingen voor klanten, zeker met het oog op de volksgezondheid. De ambachtelijke slager geeft zo een meerwaarde aan het product vlees, en daar mag hij of zij trots op zijn.

De ondernemer

Iedereen lijkt zich tegenwoordig meer en meer bewust van voeding. Mensen denken na overeen hetgeen ze voorgeschoteld krijgen of zelf in de keuken klaarmaken. Biologisch en eerlijk eten en drinken lijkt geen hype, maar een trend te zijn die zich meer en meer wortelt in de huidige maatschappij. Echter is de herkomst van producten uit de supermarkt nog vaak een grijs gebied. In de supermarkt weet je negen van de tien keer niet wat er in de voedingsproducten zit die je koopt.

Dat is waar de slager uitkomst biedt. Hij of zij is tegenwoordig niet alleen bereider van vlees, maar ook adviseur als het gaat om herkomst en bereidingswijze. Als echte vakman met gedegen kennis van vlees, heeft de slager dus een verantwoordelijke taak.

Daarnaast speelt innovatie de laatste jaren een grote rol binnen dit vakgebied. De branche kent veel klassieke vleesproducten van biefstuk tot karbonade, maar dankzij creatieve productontwikkeling zie je steeds meer culinaire variatie. Producten waarmee een slager zich onderscheidt van concullega's. Dit geeft niet alleen blijk van gedegen vakkennis, maar ook van succesvol ondernemerschap.

De opleidingen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je voor de keuze staat welke kant je op wil met je carrière, maar werken in een slagerij is leuker dan je misschien zou denken. Elke dag biedt een nieuwe uitdaging. Je kunt aan de slag in verschillende soorten grote en kleine slagersbedrijven als slager, winkelmedewerker of traiteur. Dagelijks krijg je te maken met nieuwe en vaste klanten, en daarnaast kun je natuurlijk ook verder leren en voor jezelf beginnen. Bovendien verdien je in een slagerij een goede boterham, met natuurlijk vers vleeswarenbeleg! Om een goede bijdrage te leveren als medewerker bij een slagerij moet je creatief, verantwoordelijk, sociaal en communicatief zijn.

Na het behalen van je mbo-niveau 2 opleiding Productiemedewerker of Verkoopmedewerker bij SVO vakopleiding food in Rijswijk kun je verder leren voor op mbo-3 niveau voor traiteur, worstmaker, winkelslager of chef. Hierna kun je doorstromen naar ondernemer (niveau 4).

Afhankelijk van je vooropleiding en de richting die je op wilt duurt de totale opleiding tot slager gemiddeld 4 jaar.

Kijk voor andere ambachten informatie:

MEUBEL RESTAURATOR       -      GOUDSMID